La inauguració de la exposició Pinazo: història i retrat. De la gran tradició al modernisme, al Museu de Belles Arts de València, és l'activitat més important que es realitza hui, dins del programa d'actes especials que la Generalitat Valenciana ha preparat dins de la setmana del 9 d'Octubre.

Una de les grans atraccions de la mostra és el quadre Últims moments del rei don Jaime el Conquistador a l'acte de lliurar la seua espasa al seu fill don Pedro (1881), que s'exhibix en les seues dues versions, la del Museu del Prado i la lliurada a la Diputació de València, al costat de 16 olis i 17 dibuixos preparatoris. La temàtica històrica d'aquesta obra no pot ser més adient tenim en compte que aquests dies festegem el Dia de la Comunitat Valenciana.

Paral.lelament, com al llarg del darrer cap de setmana, hui continua la jornada de portes obertes al Palau de la Generalitat entre les 9 i les 20 hores. Tot aquell que vullga pot visitar el Pati Gòtic, la Sala Daurada i la Sala de l'Escrivanía. Per la vesprada, de 18 a 20 hores, arriba l'hora de la ciutadania. Es celebra València Vibrant Converses amb l'altre. La comunitat importada al Palau de la Generalitat. Són unes trobades basades en converses entre ciutadans sobre un tema concret. L'objectiu és reflexionar i generar un major coneixement.

El Palau de la Generalitat

El Palau, monument per excel·lència del centre històric de la ciutat de València, té els orígens en el segle XV, fins a aconseguir la seua fisonomia definitiva en el segle XX. De fet és el resultat d'un llarg procés de construcció que amb els segles n'ha modificat les formes i tècniques, la decoració de les sales i inclúsles funcions. No obstant això, sempre va ser un referent actiu de la nostra història. El Palau tingué l'origen en la casa d'un noble, a la qual se'n van anar afegint altres de veïnes, que la història convertí, primerament, en seu de la Diputació de la Generalitat del Regne de València, màxima institució foral dels valencians. Més tard, amb la pèrdua dels furs, ací es va establir l'Audiència Territorial (a partir de 1751), fins a l'any 1923, en què s'instal·la la Diputació Provincial. En 1978, amb l'aprovació del règim preautonòmic, la Presidència del Consell s'acomoda en el Saló Daurat Gran o Studi Daurat, i quatre anys després, en 1982, s'aprova l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, i el Palau acull les dos màximes institucions dels valencians: Les Corts i el Consell. En 1984, Les Corts prenen possessió de la seua nova seu en el pròxim Palau de Benicarló, i la Presidència de la Generalitat es queda definitivament al Palau. En 1931 és declarat Monument Historicoartístic Nacional, i en 1975, la Diputació instituïx el conjunt que s'alça al seu voltant com a Conjunt Historicoartístic Provincial a fi d'evitar-ne la degradació i, al mateix temps, refermar oficialment l'última gran reforma de l'edifici (1942-1951).

La consolidació de la Generalitat com a primera institució dels valencians, així com les necessàries reestructuracions en l'orde funcional i de seguretat del Palau, han aconseguit un equilibri entre els menesters d'una administració moderna i la dignitat pròpia de la nostra autonomia.